Friday, 30 November 2012
Εθελοντική έξοδος από την κρίση
Monday, 10 September 2012
Le con qui va payer*
Friday, 27 July 2012
Άκυρο άλμα εις τριπλούν
Sunday, 10 June 2012
Το τέλος της "κάλπικης λίρας"
Thursday, 31 May 2012
Όλοι. Όρθιοι.
Wednesday, 4 April 2012
Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές - Οι ταυτόσημες παράλληλες πορείες των Nicolas Sarkozy και François Hollande
Εισαγωγή
Στην επικείμενη γαλλική προεδρική εκλογή δεν συγκρούονται φαινομενικά δυο εκ διαμέτρου αντίθετες σχολές και δυο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι όσο πολλοί πιστεύουν. Φαίνεται αντίθετα να συγκρούονται δυο άνδρες που έχουν ζήσει σχεδόν παράλληλες ζωές.
Παιδιά των αντίστοιχων κομματικών σωλήνων των κομματικών τους φορέων,του σοσιαλιστικού κόμματος και της γαλλικής Δεξιάς - ναι υπάρχουν και στις άλλες χώρες τέτοιοι σωλήνες- ο François Gérard Georges Hollande, γεννημένος το 1954 ο εκλεκτός των γάλλων σοσιαλιστών και ο Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, πρίγκιπας της Ανδόρας και ισχυρός ανήρ της Γαλλικής Δεξιάς γεννημένος το 1955 ετοιμάζονται για μια προεδρική μάχη η οποία θα αναβιώσει τις ιστορικές κόντρες των πολιτικών « πατεράδων» τους, του François Mitterrand και του Jacques Chirac αντίστοιχα. Ετοιμάζονται για μια από τις πιο αμφίρροπες προεδρικές μάχες της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας , ίσως πιο αμφίρροπη και απρόβλεπτη μάχη και από αυτή του 1974 όταν ο Valéry Giscard d'Estaing θα επικρατήσει του Mitterrand μόλις με 425.000 ψήφους την μικρότερη στα χρονικά διαφορά σε προεδρική εκλογή αλλά και του 1981 όταν ο Valéry Giscard d'Estaing χάνοντας απρόβλεπτα από τον François Mitterrand πήγε σπίτι του απευθύνοντας την περίφημη τηλεοπτική καληνύχτα στους Γάλλους πολίτες.
Κοινωνικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο
Οι δυο τωρινοί βασικοί υποψήφιοι στο μόνο που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν είναι η προέλευση τους. Καταγόμενος από μάλλον ένα μικροαστικό τυπικό γαλλικό περιβάλλον ο Hollande ακολουθεί την τυπική ακαδημαϊκή καριέρα των γάλλων πολιτικών. Πολιτικές Επιστήμες στο Στρασβούργο-μια εξαιρετική σχολή, ENA-την Σχολή των Γάλλων ηγετών και γρήγορη ενασχόληση με την πολιτική και το Σοσιαλιστικό κόμμα Γαλλίας. Ο Sarkozy, ο Sarko για τους Γάλλους, παιδί ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος ουγγρικής , εβραϊκής, ελληνικής αλλά και γαλλικής προέλευσης , έγινε δικηγόρος που απέτυχε όμως να τελειώσει την Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι λόγω κακών αγγλικών , κάτι που μάλλον δεν ξεπέρασε ποτέ.
Με έντονες προσωπικές ζωές και οι δυο, θυελλώδεις γάμους και πολλά παιδιά ο Hollande και ο Sarkozy δεν διστάζουν να εκθέτουν την προσωπική τους ζωή και να περιβάλλονται από ισχυρές γυναίκες με κύρος. Αντίθετα με τον Chirac και τον Mitterrand οι οποίοι είχαν πιο προσεκτικές προσεγγίσεις στη προσωπική τους ζωή, το νέο αντίπαλο δίδυμο της γαλλικής πολιτικής ζωής δεν διστάζει να θέσει την προσωπική του ζωή στη διάθεση της επικοινωνίας. Η σχέση της Bruni με τον Sarkozy απασχόλησε τον παγκόσμιο τύπο ενώ η επί χρόνια σχέση και συμβίωση Hollande-Royal ανέδειξε ένα ισχυρό πολιτικό δίδυμο στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος και στην υποψηφιότητα της τελευταίας το 2007 για τις προεδρικές και κατέληξε σ ένα πολιτικό μίσος με αποκορύφωμα την εσωκομματική τους κόντρα για το ποιος θα είναι υποψήφιος το 2012 από μεριάς των σοσιαλιστών. Η αγαπημένη των Ελλήνων σοσιαλιστών στην εσωκομματική αυτή διαδικασία θα έρθει 4η και καταϊδρωμένη ενώ ο πρώην σύντροφος της με τον οποίο έχουν 4 παιδιά θα θριαμβεύσει. Ο Hollande έχει σχέση σήμερα με μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της γαλλικής δημοσιογραφίας την Valérie Trierweiler.
Η ιδιότυπη σχέση τους με τον Jacques Chirac
Αν όμως η θητεία και των δυο στο κατ’ ευφημισμόν ασθενές φύλο τους ενώνει, έχουν και οι δυο ένα άλλο κοινό και αρκετά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: πέρασαν από την πολεμική κονίστρα του Jacques Chirac, του χαλκέντερου Γάλλου πολιτικου της Δεξιάς ή super menteur ( αρχιψεύτη) κατά τους Guignols την πιο διάσημη γαλλική σατυρική εκπομπή. Και οι δυο υπέστησαν αρχικά βαριές προσωπικές πολιτικές ήττες αλλά στο τέλος σε βάθος χρόνου κατάφεραν να ανταπεξέρθουν.
Το 1981 ο Mitterrand στέλνει τον 27 χρονο προστατευόμενο του να διεκδικήσει την βουλευτική έδρα της Corrège μια περιοχής της Κεντρικής Γαλλίας από τον Chirac ήδη ισχυρό άνδρα της γαλλικής Δεξιάς , υποψήφιο πρόεδρο και μελλοντικό Δήμαρχο του Παρισιού. Όταν ο Chirac έμαθε τα όνομα του αντιπάλου φέρεται να είπε «ποιος είναι αυτός; Και το σκύλο μου να κατεβάσω θα τον κερδίσει». Όντως ο Chirac θα τον κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο Hollande όμως θα επανέρθει στην Corrège το 1988 και θα την κερδίσει την βουλευτική έδρα.
Το 1995 ο Chirac έχοντας κατέρθει 2 φορές ήδη υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και έχοντας χάσει μοιάζει ένα πληγωμένο ξοφλημένο θηρίο ειδικά όταν ο προστατευόμενος του Nicolas Sarkozy δήμαρχος του πιο ακριβού ίσως προαστίου της Γαλλίας του Neuilly-sur-Seine και πρώην υπουργός στην περίοδο της πολιτικής συγκατοίκησης στη Γαλλία διενεργεί μια εντυπωσιακή πολιτική πατροκτονία εκφράζοντας την στήριξη του στον κεντρώο πολιτικό και πρώην πρωθυπουργό Édouard Balladur. Ο Chirac ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές του 1995 μοιάζει καταδικασμένος αφού οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μέχρι και 20 μονάδες πίσω από τον Balladur ενώ την άλλη θέση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών έχει εξασφαλίσει ο διανοούμενος Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός Lionel Jospin ιδιαίτερα αγαπητός και αυτός στους ημεδαπούς τότε σοσιαλιστές-εκσυγχρονιστές. Ο Chirac θα κάνει ένα μεγάλο come-back και όχι μόνο θα πάρει την δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο ξεπερνώντας τον Balladur κατα 2,5% αλλά θα επικρατήσει και του Jospin στο δεύτερο γύρο εκλεγόμενος για πρώτη φορά Πρόεδρος. Ο Sarkozy θα πέσει σε πολιτική δυσμένεια και θα επανέρθει στην κεντρική πολιτική σκηνή το 1999 αναλαμβάνοντας την αρχηγία του διαλυμένου γκωλικού κόμματος και πιο δυναμικά το 2002 μετά το δημοκρατικό σοκ που υπέστη η Γαλλία με την είσοδο Le Pen στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών.
Η εσωκομματική τους επιβολή
Ο Sarkozy κατάφερε να ενώσει την γαλλική Δεξιά κάτω από την ομπρέλα του UMP και ν απορροφήσει σημαντικά στελέχη του κεντρώου και φιλελεύθερου χώρου στο νέο πολιτικό σχηματισμό. Για τον Hollande αυτή η επικράτηση ήταν πιο δύσκολη αφού χρεώθηκε εν πολλοίς την αποτυχημένη εκστρατεία του 2002 για τους σοσιαλιστές ως πρώτος γραμματέας του κόμματος και ύστερα βέβαια την αναγκαστική στήριξη Chirac απέναντι στο Le Pen. Αποσυρόμενος από τα κοινά για κάποιο διάστημα κρύφτηκε προβάλλοντας την τότε σύντροφο του και όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα για αυτόν κατάφερε να εξουδετερώσει τους ελέφαντες του Σοσιαλιστικού κόμματος δηλαδή τα παλιά στελέχη και την εκλεκτή τους Martine Aubry γραμματέα του Σοσιαλιστικού κόμματος , την πρώην σύντροφο του πλέον Segolène Royal αλλά και να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση των νέων στελεχών.
Τα διακυβεύματα - οι εκτιμήσεις
Κάνοντας όλη αυτή την αναδρομή θέλω να δείξω ότι ο Hollande δεν κομίζει κάτι καινούριο και ούτε πακτωλούς χρημάτων για ανάπτυξη διαθέτει. Παρόμοιας πολιτικής συγκρότησης και λογικής το διακύβευμα θα είναι πιο πολύ ποιος από τους δυο θα μπορέσει να προσδώσει στη Γαλλία το λούστρο της ισχυρής παγκόσμιας δύναμης και να την έχει μέσα στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου ήδη οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται ότι η έξοδος τους από την κρίση δεν θα είναι θέμα τόσο οικονομικής όσο πολιτικής επιβολής. O Sarkozy έδειξε ότι μπορεί να προσδώσει αυτή την ισχύ στη Γαλλία. Την ξαναέβαλε στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που τον έφερε σε ρήξη με την ίδια την πολιτική παράδοση του κόμματος του. Η Γαλλία είναι σήμερα ένας ισχυρός παίκτης στη παγκόσμια σκακιέρα αφού δημιούργησε έναν ισχυρό άξονα με την Αμερική και δημιούργησε μια σταθερή συμμαχία με την Γερμανία.
Δυο κρίσιμα τεχνικά ζητήματα είναι ότι στον δεύτερο γύρο ο Sarkozy μοιάζει να μπορεί να προσελκύσει πιο αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους της Άκρας Δεξιάς απ ότι ο Hollande της Ριζοσπαστικής Αριστεράς η οποία θα ναι επίσης πολύ ισχυρή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Επιπλέον πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος ειδικά της παλιάς φρουράς φαίνεται να προτιμούν τον Sarkozy και τα γενναία πολιτικά ανοίγματα που τους έκανε. Επιπλέον η γαλλική Δεξιά μοιάζει πιο συμπαγής σε αντίθεση με τους αρκετούς εσωκομματικούς λάκκους που έχει να υπερπηδήσει ο Hollande. Καταλαβαίνοντας την αδυναμία του στο επίπεδο της πολιτικής ισχύος ο Hollande επιχείρησε να αλλάξει ατζέντα προτείνοντας υψηλή φορολόγηση των πλουσίων που θα έφτανε στο 75% και επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας. Δύσκολα εφαρμόσιμες εξαγγελίες και οι δυο, μ αυτό τον τρόπο όμως ο σοσιαλιστής υποψήφιος θέλησε να υπενθυμίσει την προνομιακή και πολλές φορές σκανδαλώδη σχέση του αντιπάλου του με την France d’en haut δηλαδή την Γαλλία των ανώτερων κοινωνικά και οικονομικά στρωμάτων. Ελπίζει έτσι να προσελκύσει στο δεύτερο γύρο τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και ειδικά του υποψηφίου του Front de Gauche (Μέτωπο της Αριστεράς) Jean-Luc Mélenchon ο οποίος συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στο πρώτο γύρο τα οποία τον φέρνουν στην τέταρτη θέση, και οι οποίοι θεωρούν τον Hollande μάλλον αρκετά συστημικό. Η επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου εκτός από την έκδηλη αντιπάθεια μεταξύ Γάλλων Σοσιαλιστών και Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών μαρτυρά και μια προσπάθεια του Hollande για αφύπνιση του γαλλικού « σωβινισμού» τον οποίο θα μπορέσει να καρπωθεί εκλογικά.
Αν όμως σ ένα σημείο ο Sarkozy έχει ένα σαφές προβάδισμα είναι η προσήλωση του στην αρχή της laïcité δηλαδή της κοσμικότητας του κράτους και είναι αυτή η αρχή τόσο ιερή για το γαλλικό κράτος που σχεδόν καθορίζει το δικαίωμα στη citoyenneté δηλαδή την υποχρέωση του κράτους να αναγνωρίσει σε κάθε ένα ή κάθε μια το δικαίωμα του πολίτη εντός της γαλλικής Επικράτειας. Η σθεναρή στάση του Sarkozy απέναντι στα φαινόμενα της μαντήλας στα σχολεία και γενικώς στο θέμα των θρησκευτικών συμβόλων και της προάσπισης του κοσμικού κράτους του έδωσε πόντους. Η έτσι και αλλιώς άνευρη και λίγο καρικατουρίστικη φιγούρα του Hollande προστίθεται στην αδυναμία των Σοσιαλιστών να ορθώσουν ένα πειστικό λόγο για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και συνοχής.
Επίλογος
Ο Sarkozy ξεκινάει από πιο μειονεκτική θέση . Ακόμη και αν έχει καταφέρει να βελτιώσει την δημοσκοπική του εικόνα στο Α γύρο των προεδρικών και μάλιστα σ αυτό έπαιξε καίριο ρόλο και το θέμα του δολοφόνου της Τουλούζης, δεν παύει στις περισσότερες αν όχι σε όλες δημοσκοπήσεις του δεύτερου γύρου να ηττάται. Έτσι κινδυνεύει να γίνει μόλις ο δεύτερος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που δεν θα κάνει répétition μετά τον D’Estaing και να καληνυχτίσει νωρίς τους Γάλλους. Έχει όμως ακόμα χαρτιά να ρίξει στο τραπέζι και φαίνεται να είναι και ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει. Θα αντιστρέψει το κλίμα; Ο καιρός γαρ εγγύς…
Saturday, 10 March 2012
Οι πολιτικές “ομορφιές”, όμορφα καίγονται
Το φαινόμενο “Πάνος Καμμένος” είναι μια αναγκαιότητα της πολιτικής μας κουλτούρας: Από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα έπαψαν έναν ακήρυχτο πλειστηριασμό παροχών και εκατέρωθεν κριτικής, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τους ένιωσε «προδομένο» για τις δεκαετίες που ξόδεψε σε αντιπαραθέσεις με τους «απέναντι». Επιπλέον, η στροφή 180 μοιρών της οικονομικής πολιτικής της χώρας έχει μοιραία στρέψει μεγάλο μέρος της “εκλογικής πελατείας” της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σο.Κ. εναντίον τους, είτε δικαίως, είτε αδίκως.
Σε αυτά τα δύο κενά επιχειρεί να βασιστεί ο ιδρυτής των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο δίπολο, αυτό των “μνημονικών” και των “αντιμνημονιακών”. Σε αυτή του την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς από το πολιτικό φάσμα. Η τομή του πολιτικού συστήματος που διακηρύσσει ο Πάνος Καμμένος είναι οριζόντια: Οι υποταγμένοι απέναντι στους πατριώτες, οι ψεύτες απέναντι στους τίμιους, εντέλει οι κακοί απέναντι στους καλούς. Η ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι ενδεικτική: “ΗΜΟΥΝ ΔΕΞΙΟΣ, ΗΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ” (sic). Λίγος πατριωτισμός της Δεξιάς, λίγη επαναστατικότητα της Αριστεράς, λίγο υπερκομματικότητα όπως άνθισε στις πλατείες της χώρας, λίγη μαζικότητα και η “ιδεολογία” του νέου κόμματος είναι έτοιμη.
Η φαινόμενη μεγάλη διείσδυση του Πάνου Καμμένου, όμως, εντοπίζεται στον χώρο των social media: Οι λογαριασμοί του στο Facebook και το Twitter παρουσιάζουν τεράστια επισκεψιμότητα, ενώ ο ίδιος φροντίζει να τις ανανεώνει με μανιώδη ρυθμό, απαντώντας σχεδόν σε όλους. Είναι, δε, αξιοσημείωτος ο αριθμός των αναδημοσιεύσεων που λαμβάνουν οι αναρτήσεις του. Ακόμα και αν δεν είναι όλα τα προφίλ που συμμετέχουν σε αυτό τον “ηλεκτρονικό οργασμό” αληθινά (μια πρόχειρη αναζήτηση θα σας πείσει επ’ αυτού), οι δημοσιεύσεις του ανεξάρτητου βουλευτή σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αποδοχής για Έλληνα πολιτικό. Το βασικό όπλο του Πάνου Καμμένου είναι ακριβώς αυτό: Η προσέλκυση ψηφοφόρων από το Internet. Ελλείψει σοβαρού και επαρκούς πραγματικού μηχανισμού, η μέθοδος αυτή είναι σχεδόν μονόδρομος, καθώς του εξασφαλίζει, εκτός από προβολή (όπως και τα παραδοσιακά μέσα), και αλληλεπίδραση με τον κόσμο “του”.
Μέχρι εδώ όλα καλά και άγια (;) για τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”. Τώρα, όμως, αρχίζουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Αρχικά, το μείζον πολιτικό θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Πάνος Καμμένος είναι το παρελθόν του: Εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής από το 1993 με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε, δε, και στην τελευταία και, κατά κοινή ομολογία, πιο αποτυχημένη, κυβέρνηση, αυτή του 2007-2009, έστω και ως Υφυπουργός. Σύμφωνοι, στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογένεση, αλλά, από την άλλη πλευρά, ο Πάνος Καμμένος δεν έχει καμία διάθεση να παραδεχτεί λάθη του παρελθόντος του. Ακόμα επιμένει ότι δεν έφυγε αυτός από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το κόμμα από αυτόν. Επίσης, σύντομα οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” θα κληθούν να γίνουν σαφέστεροι από τα ευχολόγια της ιδρυτικής διακήρυξης. Εκεί, λοιπόν, θα συναντήσουν δυσκολίες στο να πείσουν τον κόσμο ότι εκφράζουν καλύτερα την «ανατροπή» από την Αριστερά ή την Εθνική (;) “Ιδέα” από της Άκρα Δεξιά.
Συν τοις άλλοις, ιστορικά καμία προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού μορφώματος από τα σπλάχνα των δύο μεγάλων δεν πέτυχε χωρίς ένα αναγκαίο (αλλά μη επαρκές) στοιχείο: Τις Τοπικές Οργανώσεις. Το Κ.Ε.Π. του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τα κόμματα που ίδρυσε ο Στέφανος Μάνος, το Ε.Σ.Κ. του Γεράσιμου Αρσένη, αλλά και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Άρμα Πολιτών και πολλά ακόμα κόμματα απέτυχαν ή αποτυγχάνουν μέχρι στιγμής (και) ελλείψει κομματικών μηχανισμών που μπορούν να αναζητήσουν ψήφους πόρτα-πόρτα. Ο μόνος που το πέτυχε αυτό και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Η διαπροσωπική σχέση κομματικού στελέχους και ψηφοφόρου δεν μπορεί να υποκατασταθεί (ακόμα, τουλάχιστον) από τα social media. Συνεπώς, η ηλεκτρονική αποθέωση του Πάνου Καμμένου δεν μεταφράζεται σε ισοδύναμο αριθμό ψήφων, ούτε σε στελέχη που θα αγωνιστούν για να του φέρουν ψηφοφόρους.
Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες” αποτυπώνουν μια τάση ενός κομματιού των Ελλήνων πολιτών να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί και εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η δυσαρέσκεια αυτή είναι υπαρκτή και πρέπει να προβληματίσει έντονα τις ηγεσίες των “ιστορικών” κομμάτων της χώρας, τα οποία φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάρρευση. Από την άλλη, όμως, ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς όραμα, πλάνο και πρόγραμμα είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε, ειδικά από τη στιγμή που προβάλλει θέσεις και προτάσεις χιλιοειπωμένες και, κυρίως, ηθικοπλαστικού χαρακτήρα.
Για τους λόγους αυτούς, το ακροατήριο του Πάνου Καμμένου μοιραία θα συρρικνώνεται όσο περνά ο καιρός για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί υπάρχουν κόμματα που εκφράζουν αυθεντικότερα την (δίκαιη ή άδικη, είναι άλλο θέμα) αγανάκτηση του κόσμου, και δεύτερον, γιατί το εκπληκτικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (μια ματιά στη σελίδα του θα σας πείσει) κοινό στο οποίο απευθύνεται περιμένει πράγματα τα οποία είναι προφανώς αδύνατον να γίνουν πραγματικότητα. Συνεπώς, ή οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” θα απεμπολήσουν κάθε ίχνος ρεαλισμού και θα μείνουν μόνο με τον κάθε έξαλλο, είτε θα αναγκαστούν να στραφούν σε πιο ώριμο κοινό, το οποίο, όμως, δύσκολα μπορούν να κερδίσουν.
Ο Πάνος Καμμένος κινδυνεύει να πάθει ό,τι και ο Δημήτρης Τσοβόλας στις εκλογές του 1989, όταν έγινε ο πρώτος βουλευτής που έσπασε το φράγμα των 100.000 σταυρών στη Β΄ Αθηνών: Πίστεψε ότι η δημοφιλία του ήταν ανεξάρτητη από την συμπόρευσή του με το Πα.Σο.Κ., με αποτέλεσμα να ιδρύσει το ΔΗ.Κ.ΚΙ. και να διαψευστεί πανηγυρικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιδρυτής των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” δεν περίμενε καν τις εκλογές για να επιβεβαιώσει το λαϊκό του έρεισμα. Ας ελπίσουμε ότι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αναφωνήσει κάτι παρόμοιο με τον (σαφέστατα αξιοπρεπέστερο και πιο συγκροτημένο) Βύρωνα Πολύδωρα στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το 1997, δηλαδή κάτι σαν “Μου δώσατε το like σας, αλλά όχι την ψήφο σας”.
Monday, 27 February 2012
Η κεντροδεξιά σήμερα
του Κώστα Μίχου
Ο χώρος της κεντροδεξιάς διαμορφώθηκε με τα σύγχρονα του χαρακτηριστικά μόλις από το έτος 1974 και μετά, με σημείο αναφοράς την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Και ενώ η ιστορική Νέα Δημοκρατία εισήλθε στην πολιτική σκηνή θεωρητικά ως διάδοχο κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, αποτέλεσε ένα νέο πολιτικό μέγεθος, το οποίο είχε από την ΕΡΕ περισσότερες διαφορές από όσο ένα όνομα.
Πράγματι, ενώ στην προδικτατορική εποχή ο δικομματισμός είχε σημείο αναφοράς τον διαχωρισμό Δεξιάς και Κέντρου, η αποδυνάμωση του Κέντρου μετά την εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο απορρόφησε μέχρι και το 1981 τα απομεινάρια του, δημιούργησε προοδευτικά έναν διαχωρισμό με σημεία αναφοράς την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά, καθώς ο κόσμος του Κέντρου, που παρέμεινε χωρίς αυτοτελή πολιτική στέγη, είτε προσχώρησε σε ένα από τα δύο νέα κόμματα, είτε παρέμεινε πολιτικά εκκρεμής ανάμεσά τους.
Συγχρόνως, δύο ακόμη παράγοντες διαμόρφωσαν τις συνθήκες δημιουργίας της μεταδικτατορικής ενιαίας κεντροδεξιάς παράταξης με εκφραστή την Νέα Δημοκρατία:
Η πρώτη ήταν η οριστική επίλυση του πολιτειακού ζητήματος, που κατήργησε στην πράξη ένα μεγάλο σημείο διχασμού στον κεντροδεξιό κόσμο, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που κατέστησε εξωτικά στο πολίτευμά μας τα ακραία δεξιά στοιχεία.
Η δεύτερη ήταν η πανηγυρική προσήλωση της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, τον οποίον στα χρόνια 1974-1980 ο ιδρυτής της ουσιαστικά επέβαλε με το κύρος του ως δομική αρχή της παράταξης, γύρω από τον οποία οικοδομήθηκε το συνολικό πολιτικό δόγμα της παράταξης, σε συνδυασμό με την αρχή της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής, βασισμένης στην δημιουργία εθνικού πλούτου, με την χρήση εργαλείων και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά ήταν που δημιούργησαν τα ιδεολογικά όρια, μέσα στα οποία στις τρεισήμιση δεκαετίες που μεσολάβησαν χώρεσαν -σχετικά αρμονικά- κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά πολλά επιμέρους πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.
Πράγματι, στον χώρο της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας χώρεσαν επί όλα αυτά τα χρόνια δύο βασικές κατ’ αρχήν κατηγορίες απόψεων: Από την μία η λεγόμενη φιλελεύθερη πλευρά, πιό κοντά στον χώρο του κέντρου, που υπογράμμιζε τον περιορισμό του κράτους και την δημοσιονομική σταθερότητα ως κύρια εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας. Και από την άλλη η λεγόμενη λαϊκή-κοινωνική πλευρά, πιό κοντά στην δεξιά, που υπογράμμιζε την ανάγκη χρήσης κρατικών εργαλείων μέσα σε μια οικονομία με φιλελεύθερα, ωστόσο, χαρακτηριστικά.
Στις παρυφές των δύο αυτών βασικών τάσεων, χωρούσαν επίσης στην ιστορική Νέα Δημοκρατία πολλές ακόμη επιμέρους πολιτικές τάσεις: οι ψηφίσαντες την βασιλευομένη δημοκρατία στο δημοψήφισμα του 1974, ο χώρος της λεγομένης πατριωτικής δεξιάς, ο χώρος των λεγομένων ακραίων φιλελεύθερων, ο χώρος των κρατιστών και πολλές άλλες πολιτικές υποδιαιρέσεις, που συχνά επικαλύπτονταν μεταξύ τους.
Οι διαφορετικές αυτές απόψεις δημιουργούσαν στις ηγεσίες της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας την ανάγκη να βαδίζει συχνά σε επικίνδυνες και λεπτές ισορροπίες.
Όμως, και παρ’ ότι οι πολιτικές διαφορές αυτές ήταν πάντα αισθητές στο εσωκομματικό τοπίο της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας, το αξιοπερίεργο είναι ότι η ενότητα του κόμματος αυτού σπάνια απειλήθηκε από ιδεολογικές διασπάσεις· αντίθετα, όλες οι πολιτικές διασπάσεις που την απείλησαν είχαν κατά κύριο λόγο αφετηρία σε προσωπικά χαρακτηριστικά.
Πράγματι, η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, η ΠΟΛ.ΑΝ. του Αντώνη Σαμαρά και το Κ.Ε.Π. του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν επεχείρησαν να εκφράσουν μία συγκεκριμένη τάση εντός της κεντροδεξιάς ή έναν διάφορο πολιτικό χώρο από αυτόν της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα είχαν σκοπό να κινηθούν σε ολόκληρο το φάσμα της Κεντροδεξιάς παράταξης με κύριο πρόταγμα τα ιδιαίτερα κάθε φορά προσωπικά χαρακτηριστικά των ιδρυτών και ηγετών τους.
Μόνη εξαίρεση για πολλά χρόνια στον κανόνα αυτό υπήρξε η ίδρυση του ΛΑΟΣ, το οποίο εξ αρχής δήλωσε ότι απευθύνεται στον χώρο της λαϊκής-πατριωτικής δεξιάς, ακροατήριο στο οποίο ήδη πριν την ίδρυση του κόμματος αυτού απευθυνόταν προνομιακά ως βουλευτής και τηλεοπτικός ομιλητής ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο συγκεκριμένος αυτός πολιτικός προσδιορισμός ήταν, ίσως, και ο λόγος που, παρ’ ότι ο Γ. Καρατζαφέρης μειονεκτούσε σημαντικά σε επίπεδο πολιτικό και επικοινωνιακό, καθώς και από άποψη χαρισμάτων, έναντι των κ.κ. Στεφανόπουλου, Σαμαρά και Αβραμόπουλου, κατάφερε -σε αντίθεση με αυτούς- να διατηρήσει για το κόμμα του υψηλά σχετικά ποσοστά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το έτος 2004 μέχρι σήμερα, εκφράζοντας σε έναν βαθμό έναν χώρο που είχε επί πολλά χρόνια μια διακριτή αυτοτέλεια εντός του πολιτικού χώρου της κεντροδεξιάς -ή καλύτερα στις παρυφές του.
Έτσι, η ιστορική Νέα Δημοκρατία κατάφερε από την ίδρυσή της όχι μόνο να εκφράσει με την μέγιστη δυνατή πληρότητα τον συνολικό πολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά και να αποτελέσει μια ισχυρή κυβερνητική δύναμη, που διατήρησε μια σταθερή πολιτικά και εκλογικά παρουσία σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης και αποτέλεσε, παρά τα λάθη της, τον ιστορικά δικαιωμένο σήμερα φορέα διακυβέρνησης της χώρας.
Σήμερα, ωστόσο, εν μέσω γενικά ακραίων συνθηκών, διαμορφώνεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς ένα διαφορετικό τοπίο: Εκείνοι που συνυπήρξαν επί τριάντα πέντε και πλέον χρόνια οικοδομώντας μια κοινή ιστορία πάνω στις κοινές τους παραδοχές, μοιάζουν σαν τίποτε μέχρι χθές να τους συνέδεε, δημιουργώντας ένα σύνθετο πολιτικό μωσαϊκό με εντυπωσιακές διαφορές στην ρητορεία, στην αισθητική και στις διακηρύξεις.
Η ίδια η Νέα Δημοκρατία επεχείρησε μετά το 2009, σε μια προσπάθεια ανανέωσης της ταλαιπωρημένης της πολιτικής ταυτότητας μετά την βαριά της εκλογική ήττα, μια στροφή προς τα δεξιά, με κύριο στόχο να ανασυνταχθεί πολιτικά σε ορεινότερες δεξιές θέσεις, αποστασιοποιούμενη -καλώς ή κακώς- από πρόσωπα και πράγματα του παρελθόντος της, καθώς και από την προσέγγιση του «μεσαίου χώρου».
Η στροφή αυτή συνέπεσε με την εμφάνιση στην πολιτική ζωή του διλήμματος «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στις τάξεις του αντιμνημονιακού μετώπου δημιούργησε τις συνθήκες για την ημιεπίσημη απελευθέρωση μιας ρητορείας, με χαρακτηριστικά που απείχαν σε αξιοσημείωτο βαθμό από την παραδοσιακή κοίτη της, την ίδια ώρα που η επίσημη Νέα Δημοκρατία είχε μια ψυχραιμότερη κοινοβουλευτική στάση.
Στην ίδια χρονική συγκυρία το ΛΑΟΣ επιχειρούσε με την «υπεύθυνη στάση» του να προσεγγίσει πολίτες έξω από το σκληρό του ακροατήριο, ενώ η έξοδος από την Νέα Δημοκρατία της Ντόρας Μπακογιάννη, της οποίας η αφετηρία θα είχε ούτως ή άλλως αιτία τον περίπλοκο συμβολισμό της ανάδειξης του Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος, προσέλαβε προεχόντως πολιτικά χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, και η μεταστροφή της Νέας Δημοκρατίας, που επιβλήθηκε σχεδόν αναγκαστικά μετά την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2011 και την πολιτική καταρράκωση του Γ. Παπανδρέου, που εκφράστηκε αρχικά μέσα από την επιλογή της να μετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ακολούθως να υπερψηφίσει την δεύτερη δανειακή σύμβαση, λειτούργησε επίσης ως παράγοντας μιας νέας ανακατάταξης στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Πράγματι, καθώς η «αντιμνημονιακή» ρητορεία είχε ήδη από καιρό αποκτήσει μια αυτοτέλεια έναντι της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και είχε καταγράψει μια σημαντική κοινωνική δυναμική, ένα σημαντικό κομμάτι βουλευτών επέλεξε κατ’ αρχήν να μην ακολουθήσει, ενώ ο Πάνος Καμμένος με τον Γιάννη Μανώλη στο πλευρό του έδωσαν ήδη κομματική υπόσταση στην διαφωνία τους, την ίδια ώρα που ο πρώην αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Μάκης Βορίδης, βρέθηκε να μετατρέπεται σε προβεβλημένο στέλεχος και υπουργό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΛΑΟΣ από πλευράς του, βλέποντας συνωστισμό στις μέχρι πρόσφατα θέσεις του και πιθανολογώντας πολιτικό κενό στον χώρο του «αντιμνημονιακού» κόσμου, άλλαξε αιφνιδίως στρατόπεδο, επιχειρώντας να επιστρέψει στο στενό του ακροατήριο, που μέχρι τότε ήταν θεωτηρικώς έκθετο σε διεμβολισμό από την Νέα Δημοκρατία και την άκρα δεξιά.
Αντίστοιχα, η Δημοκρατική Συμμαχία διεπίστωσε ότι οι δρόμοι της με την Νέα Δημοκρατία ξανασυναντιούνται πολιτικά, χωρίς να έχουν ωριμάσει πλήρως οι συνθήκες κομματικής ταύτισης, ενώ η ΔΡΑΣΗ και άλλοι μικρότεροι κεντρώοι-φιλελεύθεροι σχηματισμοί δεν θέλησαν ποτέ να παραιτηθούν της αυτοτέλειάς τους, επιμένοντας σε υποδιαιρέσεις που θυμίζουν έντονα τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Τέλος, η Χρυσή Αυγή προβάλλει για πρώτη φορά στο πολιτικό σκηνικό ως μία μετρήσιμη πολιτική δύναμη, που συναντά ένα πολιτικό ακροατήριο δουλεμένο σε θέσεις κοντινές στις δικές της διακηρύξεις, την ίδια ώρα που η γενική μεταβλητότητα του πολιτικού συστήματος κάμπτει τα αντανακλαστικά, τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα της επέτρεπαν να ελπίζει σε μία κεντρική πολιτική παρουσία.
Συγχρόνως, όλες οι παραπάνω διαφορετικές πολιτικές εκδοχές, προερχόμενες οι περισσότερες από το ενιαίο σώμα της κεντροδεξιάς παράταξης, διεκδικώντας την πολιτική επικράτηση ή επιβίωσή τους υιοθετούν και στις μεταξύ τους σχέσεις μια έντονη ρητορεία, η οποία υπογραμμίζει τις όποιες υφιστάμενες πολιτικές διαφορές τους και προσθέτει -σε επίπεδο ηθικό και συναισθηματικό- επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.
Σήμερα, όμως, η χώρα μας εισέρχεται σε μια βαθιά οικονομική και υπαρξιακή κρίση και οι ζωές και οι προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών αλλάζουν ραγδαία και βίαια. Και ενώ αποδομείται το πολιτικό και ηθικό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ και των νοοτροπιών και πρακτικών που αυτό εισήγαγε στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, την ίδια ώρα δικαιώνονται οι διαχρονικές θέσεις που η ιστορική Νέα Δημοκρατία ως εκφραστής της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης υπερασπίστηκε, με σημαντικά λάθη και δισταγμούς, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Έτσι, σήμερα όσο ποτέ ξανά από το 1974 ο τόπος χρειάζεται την στιβαρή παρουσία της μεγάλης υπεύθυνης Κεντροδεξιάς, της ιστορικής Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα υπερβεί τις πολιτικές και συναισθηματικές αβεβαιότητες και, όπως και σε εκείνες τις δύσκολες ώρες, που η χώρα έφτασε στα χείλη του γκρεμού, θα προτάξει τις βασικές επιλογές του έθνους, θα εγγυηθεί την συνέχεια του κράτους και θα δημιουργήσει τις συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ασφάλειας, που είναι αναγκαίες για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή στην ομαλότητα.
Στην παράταξη αυτή θα πρέπει όλοι -με εξαίρεση τα εκτός κοινοβουλευτικής τάξης και αρχών στοιχεία- να μπορούν να χωρέσουν, σε επίπεδο συμβολικό και πολιτικό, διατηρώντας τις διαφορετικές ευαισθησίες τους ενταγμένες και υποταγμένες στις βασικές ιδεολογικές αρχές των πηγών του 1974 και στην υπέρτατη ανάγκη, στην οποία καλεί η στιγμή.
Η παράταξη αυτή θα μπορούσε να είναι η μόνη που θα μπορέσει να αποτελέσει μέσα στις συνθήκες διάλυσης του πολιτικού σκηνικού την δύναμη εκείνη που θα κρατήσει την χώρα όρθια και θα υπερασπιστεί διεθνώς τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, αλλά και να αντέξει την δοκιμασία της δύσκολης διακυβέρνησης που θα χρειαστεί ο τόπος στα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας μια πλατιά εντολή βασισμένη στην αλήθεια. Την οποία όλοι την ξέρουμε.
Όλοι θα πρέπει να θυμούνται, ότι οι εκλογές που έρχονται δεν είναι το τέλος του δύσκολου δρόμου, είναι σχεδόν η αρχή του.
Thursday, 12 January 2012
Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης πάει Ευελπίδων
Saturday, 7 January 2012
Κοινωνικά και Πολιτικά συμπεράσματα μετά από μια κουβέντα μ’έναν τιμημένο “ταρίφα” των 80’s
(Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών πανεπιστημίου Strasbourg II)
Όταν γύρισα από το εξωτερικό το 2006 έτυχε οι περισσότερες εργασίες μου να βρίσκονται ή να σχετίζονται στο κέντρο. Το θέμα της κίνησης μου προς και από το Κέντρο το έλυσα με συγκοινωνία η οποία από το Βύρωνα είναι αρκετά αξιοπρεπής και την επιστροφή λίγο κάποιος φίλος, πάλι λεωφορείο κανά περπάτημα και δυο τρεις φορές την πολυτέλεια του ταξί. Εξάλλου η εξοικονόμηση από την μη χρήση του αυτοκινήτου το επέτρεπε. Αν και ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στον έλληνα ταξιτζή, έχοντας ως παιδί, έφηβος αλλά και φοιτητής τις αναμνήσεις παλαιών συχνά άθλιων αυτοκινήτων, τριπλόκουρσα, κατέβασμα εκεί που βολεύει τον οδηγό και όχι τον πελάτη και άλλα χαριτωμένα από την εποχή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, της εποχής των Κολλάδων και του σημιτικού εκσυγχρονισμού. Παρ όλα αυτά ήταν και η εποχή που το ταξί ήταν μια από τις πιο προσοδοφόρες μπίζνες που υπήρχαν.
Η αλήθεια είναι ότι η Ολυμπιάδα στο χώρο των ταξί φαίνεται ότι έκανε ένα από τα λίγα καλά που προσέφερε σ αυτό τον τόπο. Υπήρξε μια ανανέωση του στόλου, μπήκαν αποδείξεις, πιο σωστά ταξίμετρα, γενικά το ταμπλό του ταξί μαζί με το GPS μοιάζει πιο πολύ με πολυχώρο. Πρόσφατα μάλιστα μπήκα και σε ταξί μ ενσωματωμένο ταξίμετρο στον καθρέφτη. Το στελεχιακό δυναμικό επίσης των ταξί δείχνει αρκετά ανανεωμένο, πολλά νέα παιδιά χρεωμένα με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια σε “κατασκευαστικά” δάνεια για να πάρουν μια άδεια συνήθως ευγενέστατα και με ιδιαίτερο επαγγελματισμό ενώ η εύρεση ταξί έγινε πολύ πιο εύκολη λόγω κρίσης .
Αυτή την μάλλον ειδυλλιακή κατάσταση στη χώρα των ταξί ήρθε –επιτέλους- να μου την ανατρέψει η προχθεσινή μίνι περιπέτεια μου.
ΙΙ. Ο πρωταγωνιστής
Γύρω στις 9.00 το βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα ήρθε η ώρα να πάρω ένα ταξί να πάω προς τον αγαπημένο Βύρωνα. Συνήθως τους περνάω τους οδηγούς ταξί ένα μικρό face control αλλά ήμουν τόσο ψόφιος που εκείνη την στιγμή δε θ αναγνώριζα ούτε την πρώην γυναίκα μου (που δεν έχω ακόμη). Το πρώτο που με παραξένεψε ήταν μια περίεργη μυρωδιά που είχε το ταξί, δυο σακούλες στην θέση του συνοδηγού ήταν η απάντηση, η μυρωδιά της προτηγανισμένης πατάτας πρόδιδε το περιεχόμενο της πρώτης σακούλας, ενώ το λαδωμένο δεξί χέρι που έμπαινε αρειμανίως στην δεύτερη περιείχε ένα μάλλον σιχαμένα λιπαρό κρέας. Μικρό το κακό σκέφτηκα , εδώ πέθαινα εγώ της πείνας εξάλλου όταν τον ξανακοίταξα καλύτερα ήταν κοντά στα δύο μέτρα και καμιά 150αριά κιλά. Λίγο αργότερα ήρθε το δεύτερο χτύπημα. Η συνήθης ερώτηση των οδηγών ταξί όταν τους λες Βύρωνα είναι αν πάμε από Φορμίωνος ή Φρύνης δλδ στο κέντρο Βύρωνα. Όλως περιέργως όχι δεν με ρώτησε αλλά διάλεξε την διαδρομή της Φορμίωνος η οποία δεν με εξυπηρετεί, αλλά κομμάτια να γίνει ξανασκέφτηκα ας μην κάνουμε débat τώρα. Όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα όμως τα γαλλικά του συμπαθούς οδηγού ήταν πολύ καλύτερα από τα δικά μου.
Στο πρώτο φανάρι που σταμάτησε διαπίστωσα ότι τα φώτα δεν λειτουργούσαν και είχα την μάλλον ατυχή ιδέα να το επισημάνω. «Πάλι χάλασε το γ***δι?» αναρωτήθηκε βάζοντας στο στόμα του μια τεράστια μπουκιά λίπους με πατάτες. Ανοίγει την πόρτα, κατεβαίνει και αρχίζει να βαράει τον προβολέα. « Δεν κάνει επαφή το φις» μου φώναζε απ’ έξω και εγώ έγνεφα συγκαταβατικά το κεφάλι. Ο σκηνοθέτης όμως είχε κέφια αφού ξαφνικά πραγματικά από το πουθενά προέβαλλε μια ξανθιά ύπαρξη ομολογουμένως εντυπωσιακή. « Είστε ελεύθερος» ? ρώτησε με μια γλυκιά αφέλεια τον τραχύ οδηγό. «Μακάρι να ήμουν κοριτσάρα μου, που πας?» ήταν η μάλλον αναμενόμενη ερώτηση του οδηγού. «Αμπελοκήπους» του είπε εκείνη, με ζώσανε φίδια εκείνη την στιγμή μήπως μου ζητούσε να κάνουμε καμιά μικρή παράκαμψη στην καλύτερη ή με πέταγε κιόλας από το αυτοκίνητο για να επιβιβάσει την «κοριτσάρα» στην χειρότερη. «Βύρωνα πάω» της είπε με φανερή δυσαρέσκεια , ευτυχώς σκέφτηκα αντιστάθηκε. Μπήκε μέσα με μια σχετικά ευέλικτη για τα κιλά του κίνηση χωρίς βέβαια να έχει φτιάξει το φως αφού είχε ανοίξει και το πράσινο αναφωνώντας « Και κ***α και ξανθιά» αποφάνθηκε και μου έδωσε να καταλάβω ότι παίρνει πόντους για το γενικό προϊόν αλλά το ξανθό προσθέτει το κάτι παραπάνω. « Δεν έχουμε πια λεφτά αγόρι μου για τέτοιες, μόνο αν κάτσει κανένα τυχερό» . Η κουβέντα για την κρίση ήταν πια προ των θυρών.
ΙΙΙ. Η κρίση και η αντιμετώπιση της
Τα δεδομένα ήταν πια στο τραπέζι , το θύμα, το case study και ο υποχρεωμένος ακροατής, μεταφέρω πλέον σχεδόν αυτούσια:
-«Εδώ μας κατάντησαν οι παλιοκερατάδες, οι Αρσακειάδες του Κολεγίου (sic) , στην Ελλάδα πια είναι μόνο για να περνάς καλά και να ζεις παράνομα, αυτό κάνω και γω. Εμένα που με βλέπεις γεννήθηκα στην παρανομία δεν θα αφήσω τις παλιό***τες να με γ***νε μέρα με την μέρα».
Μια πρώτη προσπάθεια να τον διακόψω στέφθηκε με πανηγυρική αποτυχία. Συνέχισε απτόητος:
-«Πλήρωσα μόνο το χαράτσι έτσι για να τους έχω χεσμένους και για να τους γ***ω όποτε θέλω. Μου στείλανε 600 ευρω τέλη γιατί έχω λέει πολυτελές αμάξι. Ναι ρε π***τηδες, έχω μ αυτό κ***ώνω. Πήγα κατέθεσα τις πινακίδες και τύπωσα δυο δικές μου και κυκλοφορώ τι θα μου κάνουν? Επιτηδεύματα, αλληλεγγύη, έκτακτη εισφορά δεν πλήρωσα τίποτα. Ξέρεις τι έκανα, σε μια φάρμα έξω από την Χαλκίδα που έχω πήρα μια Αγελάδα, 7 γουρούνια και 17 κουνέλια (sic) , έβγαλα το λάδι μου και όταν όλες οι γ***όλες θα πεινάνε στην Αθήνα τον Μάρτιο εγώ θα ξεχειμωνιάζω εκεί» (Το πώς θα ξεχειμωνιάζει κάπως το Μάρτιο είναι μια άλλη κουβέντα στην οποία δεν θέλησα να μπω).
Να σου και η πολιτική εκτίμηση, στο τελευταίο δεν πολύ -διαφωνούσα κάπου εκεί βλέπω και γω το μπαμ αλλά δεν υπήρχε λόγος να εκφράσω την συναίνεση μου και να διακόψω τον ανεκτίμητης αξίας θεατρικό μονόλογο.
-«Μην ασχολείσαι μ αυτή την χώρα ήταν και θα είναι ένα μπ***δελο» ήταν οι τελευταίες σοφές κουβέντες που ακούστηκαν από τα χείλη του.
Επίλογος: Tα πολιτικά συμπεράσματα
Ευτυχώς ο Βύρωνας πλησίαζε και όπως έλεγε και ο παππούλης μου να ναι καλά εκεί που βρίσκεται, ο Βύρωνας είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά όσο χρειάζεται από το Κέντρο. Όταν κατέβηκα εννοείται σε απόσταση 6-7 λεπτών περπάτημα από το σπίτι μου, τα αυτιά μου βούιζαν από τον λεκτικό βιασμό en frqnçais αλλά όσο περπατούσα σκεφτόμουν 2-3 πράγματα:
1. Η επανάσταση στην Ελλάδα δεν θα έρθει μάλλον όπως την φαντάζονται οι φίλοι μας από την Αριστερά δηλαδή συλλογικά , με μαχητικές πορείες κτλ αλλά ατομικά. Ένας ένας θα σταματήσουμε να πληρώνουμε ζώντας σε μια « εμφανή παρανομία» και κάπως έτσι θα πορευόμαστε.
2. Δεν υπάρχει κανένα συλλογικό όραμα ούτε σωτηρίας, ουτε αντίδρασης και το χειρότερο δε δείχνει να υπάρχει κανείς να μπορεί να το εμπνεύσει.
3. Έχει εγγραφεί πλέον με βεβαιότητα στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι το μεγάλο μπαμ είναι θέμα χρόνου.
Είχα μπει ήδη σπίτι μου , το νερό έβραζε και ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τα μακαρόνια μου, το αγαπημένο φαγητό κάθε εργένη που σέβεται τον εαυτό του.